Jag känner ett nyp i min röv medan jag går förbi ett killgäng och skratten av de andra killarna i bakgrunden. Hur de ropar efter mig, hur rädd och äcklad jag känner mig.

Antastning, något som är allt för vanligt idag. Går jag ut på krogen kan jag räkna med att det finns en stor risk att jag kommer bli tafsad på. Jag har varit med om det och i princip alla jag känner har varit med om det.

För många, inklusive för mig har detta blivit extremt normaliserat. Man reagerar knappt om en man rör ens kropp mot ens vilja, det är så pass vanligt. Jag minns ett scenario när en bekant till mig hade anmält en kille som tafsat henne på rumpan. Min reaktion var att det var konstigt. Min första reaktion var ”det händer väll alla, hela tiden?”. Det var när denna tankegång slog mig jag insåg hur normalt det här har blivit och hur INTE okej det är. Såklart man ska anmäla om någon rör en mot ens vilja, såklart du inte ska vara rädd att säga ifrån. Varför är det här ”något vi ska ta?”. Det ska aldrig vara okej att röra någon på något sätt om den andre inte samtycker.

Ett vanligt tankesätt hos männen som gör detta och som jag själv fått höra är att jag klär mig på ett sätt som får dem att tro att jag ber om det. Detta resonemang går inte och har aldrig gått ihop för mig. Hur har min klädsel att göra med vad jag vill? Ska jag konstant vara tvungen att tänka på vad jag tar på mig och hur jag beter mig för att inte riskera att bli antastad? Det fulla ansvaret ska vara på männen som gör detta, inte på mig, som kvinna som tydligen ”visat för mycket”.

Detta visar hur vanligt det är att man endast ser kvinnans kropp som ett objekt och hur man tror att det som man är okej att bete sig såhär. Men, det är inte endast männens uppfattning av kvinnors kropp som blir påverkat, det är ens egen uppfattning också. ”Kanske det verkar som jag ber om det?” ”Borde jag tänka mer på hur jag beter mig och klär mig?” Får man kommentarer om vissa kroppsdelar är det enkelt att bli ännu mer osäker. Att man känner att man måste ändra på sig själv för att inte bli kallad slampa eller bli antastad.

Detta är ett helt FEL tankesätt hos mig och många andra unga tjejer. Det är inte ditt fel, det spelar ingen roll hur du klär dig eller hur du ser ut. Vi får höra det konstant ”min kropp, mina regler.” Men detta är inte bara ord, utan ord som måste fastna. Det måste fastna för oss tjejer och framförallt hos männen. Rör mig inte om jag inte vill, rör mig inte oavsett vad du tror mitt utseende antyder på att jag vill. Jag bestämmer över mig själv och över min egen kropp.

Det enda du som tjej kan göra mot detta är att försöka säga ifrån i den mån det går och att anmäla om något händer. Annars är det helt upp till att männens skeva uppfattning MÅSTE nå en drastisk förändring. Det är män som behöver förstå att det inte är okej. Inte kvinnor som behöver lära sig att inte vara ute sent på kvällen och klä sig på ett visst sätt. Att du tar på mina bröst, på min röv, kommenterar om min kropp och kallar mig slampa är inte kul. Det är inte okej på något som helst sätt. Vi kvinnor ska kunna göra vad fan vi vill utan att konstant behöva känna en rädsla över vad som kan hända. SLUTA sätta ansvaret på offret och börja sätta ansvaret på förövaren.

… OCH kom ihåg ”MIN KROPP, MINA REGLER”.