En debatt som funnits i alla år och alltid diskuterats mycket om är våldtäkter. Trots att detta alltid varit ett ämne som konstant tagits upp känner jag att lite görs åt det, korta strafftider och att offret skylls på sker ofta. I sommar har detta ämne blivit ännu mer omtalat då det skett många sexuella övergrepp på festivaler.  Att tjejen var lättklädd, alkohol påverkad och vandrade själv sent på natten är argument som vissa använder för att försvara sina handlingar. Hela konceptet med att det är tjejer som själva ska skydda sig från våldtäkter är helt oacceptabelt.

Många kommer med idéer om hur tjejer kan skydda sig från att bli utsatt. Som att exempelvis när de ska på festivaler inte vara för berusade, alltid hålla sig till sitt kompis gäng och inte ha på sig utmanande kläder. Det borde inte vara något som förväntas av tjejer att hålla sig till. Det som borde förväntas göra är att killar inte beter sig på ett sådant oacceptabelt sätt. Att det ska vara vi tjejer som anpassar oss för att inte bli våldtagna är sjukt. Vi ska inte behöva bete oss på ett visst sätt eller vara hemma på kvällen bara för att kunna känna oss trygga. I högstadiet minns jag hur vi hade sexual undervisning och vi tjejer fick veta att vi inte skulle vara ute sent på kvällen själva, inte ha konsumerat alkohol och hur vi var tvungna att vara försiktiga. Medans när jag diskuterade detta med en killkompis hade de diskuterat om skägg, kroppsbehårning och sexdebut. Vi måste börja fokusera på att utbilda killar om hur de ska agera kring dessa situationer och att de under inga omständigheter är okej att ge sig på en tjej utan hennes vilja istället för att lära tjejer hur de ska undvika detta.

På Sveriges radio har de skrivit om en undersökning som Amnesty gjort. De hade intervjuad 2600 personer angående deras attityd om våldtäkt. 1 av 5 tyckte att en tjej som klätt sig utmanande och blivit våldtagen borde tagit eget ansvar. En elev de intervjuade ska ha sagt ”Om en tjej går med en kort kjol på stan och ensam så får hon nog skylla sig själv ibland.” Skylla sig själv? Så om du är ute och går på gatan och synligt har framme din plånbok och någon rånar dig så får du skylla dig själv? Ett brott är alltid ett brott oavsett hur offret agerade. En kvinna ska kunna klä sig hur hon vill utan några frågor, hon ska kunna gå ute sent på kvällen utan att vara rädd och ta en drink utan att detta på något som helst vis ska antyda på att hon ber om det. Ett nej är alltid ett nej och ska under inga omständigheter berövas från en.

I en artikel på SVT får man höra Agnes historia, ett offer till en våldtäkt på en festival. Männen ska ha grovt våldtagit henne och under tiden filmat dådet. De som våldtog henne ska ha fått mellan 3 och 4 år fängelse. Agnes berättar att hon sedan dådet inte vågar gå ut ensam på kvällen och har fått hantera grov ångest. Dessa män fick alltså ynka 3 års fängelse trots att det fanns konkreta bevis för dådet. 3 års fängelse, medans Agnes som levde ett vanligt liv fick börja kämpa med vardagliga saker för att ångesten var så stor. 3 år, när offret inte kan fokusera ordentligt efter dådet. 3 år, längre fängelsestraff behövs.

På SVT skriver de om en våldtäkt som skedde under Bråvalla. Det var en tjej som blev våldtagen mitt i publikhavet då Zara Larsson uppträdde. Zara Larsson skrev hur hon hatade killar då de kände behovet att våldta. Festivaler, som ska vara en rolig kväll där man kanske går ut med sina kompisar och vill lyssna på bra musik, kan bli den värsta i en tjejs liv bara för att en kille påstår att han inte kan behärska sig. Ett nej ska alltid vara ett nej oavsett omständigheterna.

Källförteckning:

Internet:

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/v%C3%A5ldt%C3%A4kt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=2042338

http://www.svt.se/kultur/musik/festivalvaldtakternas-offer-och-betydelsen-av-en-dom