Nu är det snart nyår. Fyrverkerier, god mat, mys med vänner eller familjen, och såklart, nyårslöftena. Idag är ett av de vanligaste nyårslöftena att gå ner i vikt. Många lovar också att träna och äta nyttigt, men väldigt ofta just för att ändra hur ens kropp ser ut. Visst, hälsa är viktigt, men varför ligger fokus alltid på att ändra på sitt utseende? Vad säger det om oss att vårt vanligaste mål är att förändra våra kroppar?

Nyår kan såklart vara ett jättebra sätt att få en nystart och börja ta hand om sig själv, men för många-bland annat mig- blev det snarare tvärt om. Som så många andra lovade jag att gå ner i vikt under det nya året. Jag intalade mig själv att det var för att ”ta hand om mig själv”. Jag skulle må bättre, både psykiskt och fysiskt, av att vara smalare.  Självklart kan träning och bra kost göra just detta, men med rädsla för att bryta mitt löfte vågade jag inte vänta på långsam, stadig förändring. Jag ville ha resultaten direkt och letade därför reda på otaliga ”tips” för hur man skulle gå ner i vikt SNABBT. Jag vill inte gå in på detaljer, men jag kan säga att det var en väldigt självdestruktiv tid i mitt liv. Efter några veckor hade jag nått min ”mål-vikt”, men när jag såg mig i spegeln insåg jag att jag aldrig varit mindre nöjd med mig själv. Med tiden sjönk min vikt ytterligare, och med den min självkänsla. Ätstörningen hade tagit över mitt liv, den var allt jag kunde tänka på.

Idag inser jag att det egentligen rörde sig om ett självskadebeteende. Det var inte viljan att ”ta hand om mig själv” som fick mig att undvika att vara med mina vänner, spendera timmar framför spegeln eller svälta mig själv tills jag inte kunde stå upp. Det var ett försök att få kontroll över något, tanken att ”om jag bara kunde nå samhällets krav skulle jag förtjäna att älskas”. Det var lättare att fortsätta skada mig själv än att inse att jag aldrig skulle leva upp till idealen.

Om man tycker illa om sitt utseende är det lätt att se sin kropp som problemet. Något som behöver ”lösas”. Att lova sig själv att gå ner i vikt är Lösningen, ”att ha självrespekt”. Men hur kliché det än låter, så är du inget problem som behöver lösas. Även om du mår dåligt är din kropp INTE PROBLEMET, tro mig. Någonstans lär vi oss att vi är mer värda om vi möter alla förväntningarna, men nyårslöften om att gå ner i vikt för att man ska må bättre kan vara så kontraproduktiva. Man blir inte av med självhat genom att se sig själv som ett problem. Om du väntar med att älska dig själv tills du når upp till idealen kommer du aldrig göra det. Och du kommer missa så mycket i livet.

Nu är det snart nyår. Jag tänker fira med fyrverkerier, god mat, vänner och familj. När klockan slår tolv tänker jag lova mig själv något fint. Kanske att jag ska vara mer med familjen, inte vara så självkritisk eller bara att skratta mer. Men det säger jag inte. För då slår det ju inte in.