Vi nås egentligen av idealen redan som små när vi ser på barnprogram eller leker med leksaker. Tjejer framstås som smala medan killar framstås som muskelknuttar. Redan i detta stadie börjar samhället tala om för oss hur en tjej och en kille ”ska” se ut. Sen när sociala medier börjar användas nås vi av idealen ytterligare. På Instagram kryllar det av tjejer som ser ut att ha ”drömkroppen”. Även i filmer och reklamer så är tjejerna oftast väldigt smala och killarna väldigt muskliga. Detta leder till kroppsideal som samhället vill att vi ska leva upp till.

Idealen framställs ofta genom att bilder redigeras och gör så att modellen får smalare midja eller liknande. Då föreställer reklambilder eller bilden på Instagram inte längre hur personen egentligen ser ut. Det finns då inte någon som ser ut som personen på bilden i verkligheten. På samma reklam- eller Instagrambild kollar sedan massor med personer och önskar att de ser ut som personen på bilden som inte ens själv ser ut så.

Idealen gör att vi inte kan vara nöjda med våra kroppar eftersom att det inte ser ut exakt så som samhället vill. Individerna i samhället tjänar sällan något positivt av att känna sig missnöjda över hur vi ser ut. Det är istället skönhetsindustrin som tjänar mängder på ideal. Mängder av pengar. Smink blir allt vanligare i lägre åldrar och är nästan ett måste om vi ska visa oss bland folk. Att göra en spraytan eller fransförlängning blir mer och mer normer. Det är snart ingen som längre lyfter på ögonbrynet om vi hör att någon kändis har gjort en bröstförstoring eller fyllt läpparna. Om det inte hade varit för idealen tror jag mycket färre personer skulle välja att förändra sina kroppar för att likna idealet och därmed bli snyggare enligt samhället.