Jag börjar bli trött på denna vikthets som finns idag. Ett sök på google och det dyker upp en uppsjö av tips på hur man kan gå ned i vikt. Tips hit och tips dit på dieter som sägs vara den nya ”mirakeldieten” som ger resultat på nolltid. Gå ned 10 kg på tre veckor och Rasa i vikt med nya 17-dagars dieten lyder en del av rubrikerna om man söker på google.

Personligen tror jag det är omöjligt att rasa i vikt på en kort tid men jag vet att det inte är hälsosamt. Och om det var möjligt vad skulle meningen vara? Fem kilo mindre när du ställer dig på vågen kanske, vad mer? Jag har väldigt svårt att tro att dina vänner bryr sig vad vågen visar.

Hur ser ett kilo ut egentligen? De flesta ”hälsotidningarna” skulle nog påstå att ett kilo består av fett, rent fett. Men ett kilo kan också bestå av muskler, faktum är att Illustrerad vetenskap skriver att muskler väger mer än fett. Fett väger nästan 20 % mindre än muskler eftersom att fettcellen består av något som heter triglycerider, det väger mindre än vatten och protein som muskelceller innehåller.

Då kan man dra slutsatsen att om jag skaffar mer muskler och mindre fett kan jag börja väga mer och samtidigt bli smalare. Undra vad ”hälsotidningarna” säger om det? De som ständigt hävdar att man blir smalare om man börjar väga mindre. Hur går det ihop tänker jag. Vi vet ju att det är bra att ha muskler för att dem gör att vi kan röra oss, andningen påverkas av muskler och om vi inte hade haft några muskler hade vi inte haft något hjärta. Då kan jag inte låta bli att fundera på hur ”hälsotidningar” tänker då de ofta rekommenderar läsarna att minska på maten och därmed också minska på energiintaget. Om kroppen får för lite energi genom maten börjar den tillslut bryta ned musklerna. Och hur ska vi kunna leva utan muskler?

Jag undrar varför man ens bryr sig om vikten. Du kan vara vältränad och ha massor med stora muskler och samtidigt väga lika mycket som du skulle ha gjort om du är överviktig. Vikt ser dessutom olika ut från person till person. Det är därför jag inte kan förstå hur samhället har blivit så besatt av vikt, då vikten inte säger hur din kropp ser ut.